Voorjaarsschoonmaak!

Eurobed Maastricht Blog voorjaarsschoonmaak!

Nu de lente begonnen is begint het bij mij alweer te kriebelen. Het is tijd voor de grote voorjaarschoonmaak. Vaak halen wij alles tegelijk overhoop en verliezen we het overzicht. Makkelijker is om het in elk geval kamer voor kamer te doen. Hierbij enkele tips voor onderhoud in de slaapkamer, ons vakgebied.

Niet alleen de kledingkast of de dressoir hebben een sopje nodig. Ook het bed, de boxspring en matrassen hebben enkele keren per jaar ’n onderhoudsbeurt nodig. Je staat er misschien niet bij stil, maar je verliest elke nacht ongeveer een kwart liter vocht. Daarom is het belangrijk om het (top)matras en dekbed dagelijks te laten luchten. (Gebruik ook altijd een molton en een matrasdek. Het matras gaat dan veel langer mee, maar dat terzijde.) Ons advies:

Matrassen:

Draai elk kwartaal uw matras (hoofdeinde wordt voeteneinde) en keer het regelmatig, zodat u gebruikmaakt van beide zijden. Dit verlengt de levensduur van uw matras. Een traagschuim matras kunt u wel draaien van hoofd- naar voeteneinde, maar niet keren.

Topper:

Draai elke twee tot vier weken uw topper (hoofdeinde wordt voeteneinde) en keer het regelmatig, zodat u gebruikmaakt van beide zijden. Dit verlengt de levensduur van uw topper. Een splittopmatras daarentegen kunt u, door de inkeping, wel keren maar niet draaien van hoofd- naar voeteneinde.

Stofzuigen:

Ons advies is om matrassen, toppers en boxsprings regelmatig op laag vermogen te stofzuigen. Verder is het raadzaam om uw boxspring eens per twee weken af te nemen met een licht vochtige theedoek. Het doel van deze reiniging is het verwijderen van vuildeeltjes zoals lichaamszouten en –vetten die zich aan de stof hechten.

Vernieuwen:

Het belang van het tijdig vervangen van het matras of boxspring is groter dan je denkt. Een matras gaat in de regel korter mee dan men verwacht. Als je een goede ondersteuning wil houden dan dien je elke 8-10 jaar een matras te vervangen. (Voor een opdekmatras geld een periode van 5-8 jaar.) Zelfs al is het matras qua ligcomfort nog goed, een matras ouder dan 10 jaar is onhygiënisch geworden en het ondersteunend vermogen sterk teruggelopen.

Schoonmaken is ook niet mijn grootste hobby, maar een schoon en opgeruimd huis geeft mij een voldaan gevoel en het is veel gezonder.

Geniet van de lente en succes met bovenstaande tips.

Graag tot ziens,

Bianca & Willem