Wat is een goed matras bij rugklachten?

Eurobed Maastricht blog welk matras bij rugklachten

Een matras heeft invloed op rugklachten. Het kan eventuele pijnklachten verergeren of juist verminderen. Het matras is meestal niet de oorzaak van de pijn. Het is van belang dat het lichaam op een natuurlijke manier ontspant. Een ontspannen rug zorgt voor de minste pijn. De rug moet wat meer ondersteund worden dan de schouders. Een matras met een lende ondersteuning kan hieraan bijdragen. Veel matrassen zien voorzien van comfortzones. Door de verschillende zones kan het lichaam ontspannen en herstellen van de activiteiten van de dag. Welk matras je kiest is afhankelijk van meerdere factoren. Onder andere gewicht en slaaphouding zijn factoren waar je rekening mee moet houden bij je keuze.

Je slaaphouding heeft eveneens invloed op rugklachten. Op je buik slapen is niet goed voor mensen met rugklachten. Deze houding geeft meer druk op de wervelkolom. Voor zijslapers kan het prettig zijn om een kussentje tussen de knieën te doen. Naast het matras is een goed hoofdkussen ook van belang. Een goed ondersteunend kussen draagt eveneens bij aan een ontspannen ruggengraat. Ook bij deze keuze is de slaaphouding weer van belang. Zo heeft een buikslaper een platter kussen nodig dan een zijslaper.

Omdat het matras meestal niet de oorzaak is van de rugpijn is het verstandig om de huisarts of therapeut om advies te vragen. Zij kunnen helpen bij het oplossen van de klacht. Daarnaast kunnen wij u helpen met een goed advies over matrassen. Er is veel keuze, daarom nemen wij uitgebreid de tijd en leggen we uit waarom een bepaald matras juist wel of niet bij je past.

Willem en Bianca